Homestay Nurul Azhim

Homestay Nurul Azhim Now Opening.. Book your date now..

25/12/2019
20/12/2019
15/12/2019

“Saya baru beli rumah subsale. Kemudian saya sewakan kepada orang lain. Tanpa pengetahuan saya, sebenarnya meter elektrik rumah yang saya beli itu diubahsuai untuk tujuan penjimatan tenaga. Apabila TNB melakukan inspection & mengetahui perkara ini, siapa yang bertanggungjawab untuk membayar kepada TNB?”

Berdasarkan kes TNB v Empayar Canggih Sdn Bhd [2014] 8 MLJ 280, Mahkamah memutuskan pemilik premis bertanggungjawab ke atas bill tersebut. Walaupun penyewa yang menggunakan tenaga elektrik yang dicuri dari pengubahsuaian meter itu, pemilik premis tetap bertanggungjawab membayar.

Ini kerana Mahkamah berpendapat perjanjian sewa antara pemilik dan penyewa tidak berkaitan dengan TNB dan TNB tidak sewajarnya dikaitkan dengan aturan tersebut.

Terserah kepada pemilik premis untuk mengemukakan saman terhadap penyewa, walaubagaimanapun tanggungjawab untuk membayar bill tertunggak itu masih terletak di bahu pemilik premis.

Justeru jika anda pembeli rumah subsale, anda perlu lakukan pemeriksaan terhadap meter elektrik rumah anda dengan memanggil juruteknik TNB untuk membuat pemeriksaan untuk mempastikan bahawa meter tersebut berada dalam keadaan sempurna!

Sebagai langkah berjaga-jaga, pemilik premis perlu mendaftar nama penyewa di dalam bill untuk mengelakkan liabiliti. Malah TNB sendiri yang menyarankan langkah ini demi melindungi pemilik premis! Link - https://www.thestar.com.my/metro/views/2019/03/14/tenaga-clarifies-sop-on-meter-tampering

Pemilik premis juga boleh memantau penggunaan elektrik oleh penyewa mereka melalui portal atau web TNB. Jadilah pengguna bijak, jangan terjerat dek kerana tindakan orang lain.

***

Join group ‘PEGUAM & PENGGUNA MALAYSIA 🇲🇾’ jika anda mempunyai persoalan berkaitan hak dan undang-undang atau mencari penyelesaian kepada masalah yang anda hadapi. This is No.1 legal support group in Malaysia 🇲🇾! Click to join now!👇🏻👇🏻👇🏻
https://www.facebook.com/groups/332053270624408/

Subscribe to our Youtube channel 📺
https://www.youtube.com/channel/UCcaRJOZOn47_JQDsfE8pE7A

Follow us on Instagram 📷
instagram.com/jumpakatmahkamah

Follow us on Twitter 🐦
twitter.com/JumpaKatCourt

Visit our website 🌐
jumpakatmahkamah.blogspot.com

Kredit gambar: AskLegal

11/09/2019
19/08/2019

  KANGAR: Pendakwah, Prof. Dr. Mohd. Abdullah tidak dapat menahan sebak sehingga mengalirkan air mata ketika menyeru seluruh Muslim serta mualaf agar bersama Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mempertahankan Dr. Zakir Naik. Gesaan itu dibuat ketika beliau menjadi panel forum penutup Malaysia...

Address

Jalan Cheng Perdana 1/8B
Kampong Cheng
75250

Telephone

0199566683

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Homestay Nurul Azhim posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Homestay Nurul Azhim:

Share