05/02/2023
Shahrul Akmal Bin Md Zain lahir di S*k, Kedah. Beliau mula bersekolah di Sekolah Kebangsaan S*k (1984 – 1989) serta Sekolah Menengah S*k (1990 – 1992) dan Sekolah Menengah Teknik, Alor Setar (1993 – 1994). Beliau melanjutkan pelajaran ke Universiti Teknologi Malaysia (1995 – 1999) dan lulus Ijazah Kejuruteraan Awam serta menjadi ahli BEM dan IEM.
Shamsul Akmal memulakan kerjaya sebagai jurutera projek bersama Seri Meraga Construction Sdn Bhd dalam projek KL Sentral Project,(2000-2001) ,jejantas Bayan Baru Pulau Pinang (2001 – 2004) dan projek jambatan Gerbang Selatan Bersepadu ( 2004 – 2006).
Kemudian beliau terlibat dalam projek Jambatan Jamarat, di Mina Arab Saudi (2006 – 2008) bersama Syarikat Malaysia, ACPI-Persys anak syarikat MTD-ACPI Eng Berhad. Beliau juga terlibat dalam projek pembinaan Delhi Metro Rail. Projek ini melibatkan pembinaan jambatan dan rail untuk sistem transit aliran 124.63 km dan melibatkan 85 buah stesen di New Delhi, India.
Seterusnya Shahrul bersama RB International ( 2009-2012) untuk Projek Jambatan Kedua, Pulau Pinang; bersama Murray & Robert Marine (2012-2013) untuk Projek Pusat Pengumpulan dan Agihan Vale Malaysia, Lumut, Perak dan bersama RB Perunding Sdn Bhd (2013-2015) untuk Projek Bayan Lepas Expressway, Pulau Pinang
Shahrul Akmal kemudian menyertai ARUP (HK) sebagai jurutera residen bagi Projek Jambatan Brunei Temburung. Jambatan sepanjang 30km itu merupakan jambatan terpanjang di Asia Tenggara. Disusuli Projek Persimpangan Bertingkat Diamond, Bandar Cassia, Pulau Pinang (2019-2022) dan diberi kepercayaan sebagai Jurutera Residen Gred 1 bersama Arup (HK) untuk Projek Jambatan Male’-Thilafushi Link, Maldives yang menghubungkan Pusat Pemerintahan Republik Maldives Pulau Male’ dengan pulau-pulau sekitarnya iaitu Villingili, Gulhifalhu dan berakhir di Pulau Thilafushi dengan panjang 7km.
Shamsul Akmar Md Zain seorang jurutera awam kelahiran S*k yang telah membina pengalaman dan kepakaran dalam struktur atasan jambatan dan juga struktur marin hingga membawa beliau terlibat diluar negara termasuk di Mina, Saudi Arabia, India, Brunei dan Maldives.