30/09/2013
STOP COMPLAINT & BLAME OTHERS
-----------------------------------------------
Salah satu sikap yang perlu dibuang jauh-jauh oleh seseorang usahawan ialah sikap s**a complaint dan menyalahkan orang lain.
Sikap ini mengambarkan seseorang usahawan itu adalah seorang yang tidak bertanggungjawab dan s**a lepas tangan.
Mereka akan salahkan pelbagai pihak apabila perniagaan mereka tidak berjalan lancar seperti yang mereka harapkan, mereka akan mula...
- salahkan pelanggan yang tidak mahu membeli produknya
- salahkan pasaran yang belum bersedia
- salahkan kerajaan & pembangkang
- salahkan pembekal
- salahkan pesaing
- salahkan guru
dan pelbagai lagi pihak lain... semua pihak adalah salah.. KECUALI dirinya sendiri.
Apabila kita menyalahkan pihak lain, ianya akan membuatkan diri kita mula berlepas tangan dan tidak mahu memperbaiki diri.
Ya! memang kita akan berasa PUAS HATI sebab dapat salahkan orang lain.. tetapi ianya tidak akan mengubah apa-apa dan tidak akan membawa sebarang perubahan kepada perniagaan kita. .
Berbeza jika kita mengambil tanggungjawab sepenuhnya, dan mengakui, perniagaan kita tidak berjalan lancar seperti yang diharapkan, adalah disebabkan kesilapan dan kesalahan diri, seperti..
- kurang ilmu perniagaan
- kurang teliti membuat kajian terhadap pasaran
- kurang membuat kajian terhadap pesaing
- kurang selidik latar belakang pembekal dan sebagainya...
Semuanya berpunca dari diri kita sendiri...
Apabila kita menyedari hakikat itu, maka, barulah kita akan mula mengambil langkah pembaikan diri, dan seterusnya, akan mencuba sekali lagi dengan ilmu serta tindakan yang lebih bijak dan mantap.
Sesungguhnya, mengubah diri itu lebih mudah daripada mengharap pihak lain yang berubah.
Jadi, jika anda sudah bersedia untuk mengubah diri dan menambah ilmu dalam dunia perniagaan. Jangan lupa sertai kami di www.sifumalaysia.com
Sertai Seminar Inspirasi & Formula Usahawan - 7 Mentor, 7 Industri di Menara TM, pada 9&10 November 2013.